Mozaik

VIDEO: Andrea novom pjesmom priželjkuje Eurosong

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović, photo: Miodrag Marković | 17:01:2019 | 19:39:57

Poznata barska vokalna solistkinja Andrea Demirović, nakon deset godina pauze, učestvovaće 9. februara na Monteviziji-crnogorskom takmičenju na kojem će biti izabran naš predstavnik na prestižnoj muzičkoj manifestaciji-Eurosong.
 
Andrea je već predstavljala Crnu Goru na ovom muzičkom takmičenju, 2009. godine u Moskvi, sa pjesmom "Just get out of my life", a ovoga puta pokušaće da se izbori za učešće sa numerom, za koju je sama napisala tekst - "Ja sam ti san".

 
Kako teku pripreme za ovaj važan nastup, kakva su njena očekivanja, iskustva i koliko je Eurosong značajan u karijeri jednog pjevača, razgovarali smo sa Andreom Demirović, koja je prethodnih dana sa svojim timom radila promotivne fotografije.
 
“Napravila sam pauzu što se tiče Eurosonga, jer već imam to iskustvo i nije mi bio prioritet ponovni nastup. Kada se danas sjetim tog nastupa i velikog događaja, pamtim ga kao veliki projekat, ali i ogroman stres. Bila je to jedna predivna priča i sada sam se zaista uželjela glamura i svega što Eurosong nosi. Tada sam dala bezbroj intervjua, proputovala Evropom i drago mi je što me se fanovi, kojih Evrovizija ima mnogo, i danas sjećaju. U tom smislu pjevač koji uspije da više puta učestvuje na tom velikom takmičenju ima prednost”, kazala je ona.
 
 Koliko za jednog pjevača i njegovu karijeru znači učešće na Eurosongu?
 
- Za mene je to moja lična karta, jer kada god novinari pišu o meni, osim naglašavanja da sam iz Bara, uvijek navode da sam i bila učesnica tog velikog takmičenja. Ono što me posebno ponukalo da se ove godine takmičim na Monteviziji jeste, prvenstveno, dobra pjesma. Strani kompozitori koji žele da se pojave na Eurosongu i koji prate nacionano finale, nudili su mi i prethodnih godina razne pjesme,ali tek sam sa ovom numerom poželjela da ponovo učestvujem.
 
Tekst, ne samo za ovu pjesmu, napisala si sama. Zbog čega?
 
-Počela sam prije dvije godine da pišem tekstove za moje pjesme. Inostrana ekipa kompozitora ponudila mi je tridesetak numera od kojih sam ja odabrala ovu koja se isticala i bila posebna za mene, ali mi se tekst učinio nepriličnim za Monteviziju, pa sam napisala novi na našem jeziku. Vrlo mi je važno da se ta pjesma prvo dopadne domaćoj publici, u Crnoj Gori i regionu, a onda, ako naš žiri i publika odluče da se pojavim na Evroviziji, onda ću uraditi i verziju na engleskom jeziku, zbog mojih inostranih fanova i ljubitelja tog takmičenja. Na sceni ću se , ukoliko se plasiram, ipak, pojaviti sa mojim tekstom "Ja sam ti san".

 
Naslov numere korespondira sa ovogodišnjim sloganom Eurosonga "Usudi se da sanjaš"? 
 
-Naknadno sam to saznala, sve je bilo sasvim slučajno. Atmosfera pjesme me ponijela da jedan san, nije moj, pretočim u pjesmu, koja je potpuno drugačija od numere sa kojom sam nastupala u Moskvi, 2009. godine, koja je bila retro-dens fazon. Prošlo je deset godina, mnogo toga se promijenilo i ja sam drugačija, tako da je ova pjesma mračna, ali dinamična, moderna, elektronska i naginje onome što su MTV hitovi. I, sama produkcija je potpuno drugačija.
 
Nastup na Eurosongu je izuzetno zahtjevan. Osim pjesme, mora se voditi računa o scenskom nastupu, koreografiji, stajlingu. Da li se, rukovođena time , isto pripremaš i za nastup na Monteviziji?
 
-Veoma je važan taj vizuelni momenat i tome ćemo se posebno posvetiti, ali malo skromnije nego što je to za Eurosong. Za scenski nastup zadužen je moj saradnik Zoran Marković Zonjo, sa kojim radim već dvije godine, ne samo kada je riječ o spotovima, već i o produkciji. Mogu da obećam da će to biti izuzetno interesantan scenski nastup, a za haljinu je zadužen naš izuzetno talentovani modni kreator Lazar Ilić. Kada sam čula pjesmu, sebe sam mogla da zamislim samo u njegovoj kreaciji. Već smo uradili promo fotografije sa pet odjevnih kombinacija Lazara Ilića, koje izgledaju fantastično kroz foto objektiv isto tako talentovanog, Miodraga Markovića. Bez obzira na ishod Montevizije planiramo da ekranizujemo pjesmu, tako da će publika uskoro vidjeti i spot.
 
Kakva su očekivanja i kakav plasman očekuješ na Monteviziji?
 
-Ne očekujem mnogo, ali se nadam da će se pjesma dopasti publici i naći put do slušalaca.
 
Da li je takmičenje za učešće na Eurosongu bio dodatni podsticaj da pjesma i sve što je prati zvuči i izgleda što bolje?
 
-Naravno, to je veliki podstrek i mogu da pohvalim Javni servis koji se odlučio da vrati Monteviziju. To pjevačima znači mnogo, jer nemamo puno prostora da pokažemo što radimo i da se istaknemo.

 
Da li radiš nešto novo, nakon singla "Pamti" i koliko si posvećena nastavi, obzirom da već nekoliko godina radiš i kao profesorica u barskoj Muzičkoj školi?
 
-Pjesma "Pamti" emitovana je na MTV-iju, a sa istom ekipom planirali smo i ekranizaciju numere "Sjenka", ali sada se zbog Montevizije sve to prolongiralo. Nastupam sa barskim bendom "Akademia", a drago mi je što radim u Muzičkoj školi gdje sam i ja bila đak.
 
Očekuješ li podršku svojih sugrađana prilikom glasanja?
 
-Puno mi znači ta podrška i Vas, lokalnih medija. Kada nešto radite uvijek vam je važno da podrška, najprije, dođe iz svoje kuće. Sigurna sam da će tako biti i na Monteviziji.
 
Ovoga puta izostala je finansijska podrška organizatora za učešće na Monteviziji, jer su značajna sredstva opredijeljena za pobjedničku pjesmu i nastup na Eurosongu. Kako ističe ova popularna i atraktivna Baranka, do sada je isključivo sama finansirala pripreme za nastup na crnogorskom takmičenju.