Mozaik

Andrea: Žao mi je što tema moje pjesme nisu umrli čempresi

Dan / Cdm / Bar Info, Photo: Miodrag Marković | 25:01:2019 | 16:16:00

Andrea Demirović nastupiće pod rednim brojem dva na predstojećoj Monteviziji 9. februara. Sa numerom “Ja sam ti san” pokušaće po drugi put izboriti učešće na Eurosongu, koji će se ove godine održati u Tel Avivu od 14 do 18. maja.

Publika je imala priliku da vas vidi na Eurosongu 2009. godine sa pjesmom „Just get out of my life”. Šta je bio motiv da se ponovo nađete u trci za ovo muzičko takmičenje?

Kad se pojavi pjesma koja je vrijedna Evrovizije onda postoji i motiv da se ona kandiduje za to takmičenje. Prije dvije godine sam okrenula potpuno novu stranicu u svojoj karijeri sa pjesmom “Pamti”, jer mi je želja praviti moderne pjesme dostojne MTV produkcije. Numera “Ja sam ti san”, koja će se predstaviti na Monteviziji, rađena je u tom duhu i sigurno zaslužuje da se čuje i van granica Crne Gore.


Ko su autori i da li je u pitanju balada ili brža pjesma?

Pjesma je dinamična ali mračna. Nije balada, ali se ne može reći ni da je klasična plesna numera. Vjerujem da će biti osvježenje u odnosu na uobičajenu crnogorsku produkciju jer se do sada takve pjesme nisu kod nas pravile. Možda zato što je u pitanju internacionalni tim kompozitora i aranžera: dva Engleza, jedan Irac i jedan Slovenac.

Vi potpisujete tekst. Koja je poruka pjesme?

Recimo da je poruka “Kad imaš jaku želju možes sve”. Ona se odnosi na ljubav, ali može da se primjeni i na građanski aktivizam. U svijetlu nedavnih događaja u mom Baru, žao mi je što taj nevjerovatni zločin nad prirodom nije tema moje pjesme koja bi se sigurno zvala “Umrli čempresi”.


Kakva su vaša očekivanja, a šta publika može da očekuje?

Kad imaš očekivanja, onda možeš očekivati i razočarenja. Jedino kako se možeš zaštiti od razočarenja je da nemaš očekivanja. Možda odgovor zvuči kao citat iz stripa “Alan Ford”, ali mislim da je vrlo realan. Nemam nikakvih očekivanja od samog takmičenja, ali imam nadu da će se pjesma slušati bez obzira na njen plasman.

Imate li već osmišljen scenski nastup, i ko vam pomaže u tome?

Neobična pjesma zaslužuje neobičan nastup, pa sam u pomoć pozvala režisera Zorana Markovića Zonja koji je osmislio jedan minimalistički, a opet zanimljiv pristup izvođenju ove numere. Lazar Ilić, čije kreacije privatno jako volim, radi na haljini koja će učiniti da tu noć izgledam barem kao 800.000 dolara. Ne mora uopšte biti okruglo million.

Koliko će vam iskustvo sa Evrovizije pomoći da se spremite za ovogodišnju Monteviziju, i na čemu ćete posebno staviti akcenat?
 
Evrovizijsko iskustvo je nagrada svakom muzičkom profesionalcu, ali i ogroman stres. Sada nema nikakvog stresa, pa ću pokušati dobro da se zabavim, što i Vama želim dok budete gledali ovogodišnju Monteviziju.