Mozaik

Kreacije dr Anastazije Miranović u Lipskoj pećini

by Vjera Knežević Vučićević, Vesna Šoškić, photo by Ivo Gojnić | 05:04:2019 | 22:16:46

U Lipskoj pećini, zaštićenom prirodnom dobru Crne Gore, vanredne ljepote i jedinstvenoj turističkoj atrakciji, večeras je priređen ekskluzivni modno-umjetnički i kulturni događaj, čija je autorka istoričarka umjetnosti i modna dizajnerka, dr Anastazija Miranović.
 
U segmentu modnog dizajna dr Miranović prepoznatljiva je po sofisticaranim kolekcijama, prožetim kulturom, istorijom, tradicijom... Večeras su se susreli u umjetničkoj i modnoj priči kreatorke crnogorska prirodna i kulturna baština, jer je njena najnovija kolekcija inspirisana Bihorskim ćilimom - ručnim radom karakterističnim za sjeverne krajeve Crne Gore.
 

Premijerno je novu kolekciju “Bihorski ćilim” predstavila u predivnoj dvorani Lipske pećine, nazvanoj Njegoševom ili Kraljevom dvoranom, jer je vladika, veliki pjesnik i filozof - Petar II Petrović Njegoš bio fasciniran ljepotom ovog čuda prirode i prvi je naložio da se ona istraži. Kasnije je Lipskom pećinom bio opčinjen i kralj Nikola, pa su ovdje dolazili brojni zvaničnici i prijatelji dva crnogorska gospodara… Prvi put je, zahvaljujući ideji Anastazije Miranović, ovaj fascinantni dragulj prirode bio u funkciji modno-umjetničke priče.
 

“Ako su se veliki Njegoš i kralj Nikola divili čarima ovog predivnog speleološkog mjesta, kako da ne opčini nas - male smrtnike. Ja sam zaista bila oduševljena kada sam vidjela ovaj prostor i željela sam da naše najreprezentativnije speleološko nalazište povežem sa nematerijalnim kulturnim dobrom. Dakle, dva zakonski zaštićena dobra Crne Gore povezala sam u modnu priču u nastojanju da publici, i crnogorskoj i onoj van države, pokažem na jednom mjestu naše ljepote. Modeli su, čini mi se prilično nosivi, a željela sam da drevnu tehniku zaštićenu kao nematerijano dobro - tkanje na drvenom razboju, očuvam i transponujem kroz modni izraz… Znamo da ovu vještinu rijetke žene njeguju na sjeveru Crne Gore, ali jednostavno, ona mora da živi. Ovo je jedan od načina kojima ja želim da je popularišem i promovišem, pa sam za određene modele koristila upravo originalni ćilim od kojeg sam pravila detalje i povezivala ih sa svilom”, objasnila je Miranović.
 
Organizatori događaja, kojim će Lipska pećina biti otvorena za posjetioce i koji će označiti početak turističke sezone u prijestonici su TO Cetinje i preduzeće "Lipska pećina".
 

“Naše preduzeće je odmah po osnivanju dobilo prestižnu nagradu Nacionalne turističke organizacije ‘Wild Beauty’. Postali smo i lider u postavljanju novih standarda u konkurentnosti. U Lipskoj pećini se pisala istorija Crne Gore, ona je od davnina bila izvor života i pitke vode. Činjenica da je zaštićena od 1969. godine nas obavezuje da se domaćinski odnosimo prema nasljeđu naše države”, poručio je direktor “Lipske pećine” Tomo Knežević.
 
Turistička organizacija Cetinje je ovim projektom na simboličan način “otvorila” sezonu u prijestonici.
 

“Ovo je zanimljiv, intrigantan i nesvakidašnji događaj, kojeg je bilo izuzetno zahtjevno realizovati. Velika vlažnost vazduha od 99 procenata uticala je i na svijetla i na kompletnu tehniku, ali nas to nije zaustavilo, već nam je dalo ‘domaći zadatak’ kojeg smo, nadam se, dobro uradili”, istakao je direktor TO Cetinje, Oskar Huter, koji je, kako je naveo, oduševljen revijom, ali i manekenkama koje su dostojno odgovorile zaista velikom izazovu i u hladnoj pećinskoj dvorani prezentovale kolekciju sačinjenu isključivo od svile.
 

I brojni posjetioci su bili impresionirani.
 
“Anastazija Miranović je dama specifičnog stila, a ovom kolekcijom je u Lipsku pećinu ‘dovela’ ljeto, vjerno prenoseći fantaziju boja Bihorskog ćilima”, kaže Đulija Spagova.


Modna kreatorka Ljiljana Bobot ima samo riječi hvale za koleginicu. “Anastazija je ne samo u ovom poslu, već i u odabiru prostora inovator u Crnoj Gori, a da o inspiraciji i kolekcijama i ne govorimo… Ona kao istoričarka umjetnosti čuva našu tradiciju i to zna da uradi na zaista pravi način, oslanjajući se na našu kulturnu baštinu. Vatromet boja je večeras napravio pravi spektakl, uživali smo u koloritu i kompletnoj reviji… Posebno mi je drago što je motiv bio Bihorski ćilim. Ne trebamo dozvoliti da nam drugi diktiraju modne trendove, a i veliki svjetski  dizajneri koriste svoje nasljeđe”, podvlači Bobot.
 

Muzička pratnja reviji bio je akademski orkestar “Nuova”, a manekenke su iz studija “Da Qui” Sonje Štilet.