Sport

VIDEO: 23. Prvomajski atletski miting

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 02:05:2017 | 16:40:41

U Baru je uspješno okončan 23. tradicionalni Prvomajski atletski miting koji, pod pokroviteljstvom Opštine i ASCG, organizuje AK “Mornar”. Takmičenje je okupilo 300 atletičara iz devet zemalja, a najbolji učesnik ovogodišnjeg mitinga je Hamza Alić iz Bosne i Hercegovine, koji je u bacanju kugle ostvario rezultat od 20,34 m.
 
U lijepom ambijentu SRC “Topolica” i sunčanom vremenu, protekao je i ovogodišnji Prvomajski atletski miting, koji je okupio neke od najboljih evropskih takmičara - Anitu Marton, Amelu Terzić, Izmira Smajlaja, Elzana Bibića, kao i najbolje crnogorske atletičare.
 
Prvo mjesto osvojio je bacač kugle Hamza Alić iz BIH.

 
“Dobro se osjećam uvijek u Baru na ovom turniru i uopšte u Crnoj Gori. Zadovoljan sam, u ovim mojim godinama, 20,34 metra je izuzetno dobar rezultat. Nadam se, ukoliko se zadržim u atletici još dvije godine, da ću dostići svjetski rekord", kazao je Radio Baru i Bar infu Alić, koji je pozvao ljubitelje sporta da uvijek budu uz crnogorske i balkanske atletičare.
 
Dvostruka evropska prvakinja Anita Marton iz Mađarske, osvojila je u ukupnom plasmanu drugo mjesto i proglašena je za najbolju atletičarku mitinga.
 
“Zadovoljna sam takmičenjem u Baru, ovdje su odlični uslovi i lijepo vrijeme. Ovo je treći ili četvrti rezultat u mojoj karijeri, što je dobra preporuka za neka naredna takmičenja koja me očekuju", kazala je Anita Marton.

 
 Specijalnu nagradu primio je i najbolji atletičar kluba-organizatora - AK “Mornar”, Kristijan Subotić.
 
“Očekivao sam bolji rezultat, ali bio je vjetar u grudi. Nadam se da će u narednom periodu biti bolje. Volio bih da ispunim normu u sljedećim trkama za prvenstvo Balkana, koje se održava u Rumuniji i moj je cilj da ove sezone uđem u seniorsku reprezentaciju Crne Gore", prenio je ljubiteljima sporta svoja očekivanja mladi Subotić .
 
Prvomajski atletski miting u gradu pod Rumijom otvorio je i pozdravio takmičare predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.
 
“Opština Bar podržava soprtiste našeg grada, posebno one koji postižu zapažene rezultate, a AK ‘Mornar’ je jedan od najuspješnijih sportskih klubova. Ovaj miting se nalazi u kalendaru Evropske atletske federacije i ovoga puta, učešće 300 takmičara iz deset zemalja, već potvrđuje njegov kvalitet i popularnost”, kazao je dr Srzentić i čestitao prvomajski praznik.
 
 Uz Opštinu Bar, podršku turniru, koji organizuje AK “Mornar”, daje i Atletski savez Crne Gore.
 
“Ovo je jedna od najljepših atletskih manifestacija u Crnoj Gori. U lijepom ambijentu i sunčanom vremenu, uz ove uspješne takmičare, svi smo uživali, bio je ovo pravi sportski ugođaj. Imali smo priliku da vidimo neke od najboljih evropskih atletičara. Želim da Bar istraje, jer sve više postaje pravi atletski centar, a nama u Atletskom savezu, Opštini i resornom Ministarstvu preostaje da uložimo napore da pomognemo rekonstrukciju atletske staze i tako omogućimo održavanje i ovog i drugih takmičenja višeg ranga", kazao je predsjednik ASCG Milorad Vuletić, koji je istakao da prvomajski atletski miting znači, ne samo promociju atletike, već i turizma, Bara i Crne Gore.

 
 
 Zadovoljstvo turnirom izrazio je u ime domaćina i organizatora i predsjednik Atletskog kluba "Mornar" dr Dragoslav Tomanović.
 
“Tradicija duga skoro četvrt vijeka je za svaki respekt. Nije bilo lako svih ovih godina organizovati turnir, ali uz pomoć Opštine, naših sponzora i Atletskog saveza, uspjeli smo", kazao je dr Tomanović koji je istakao da se u klubu, koji ima 60 članova i tri nova trenera sve ozbiljnije radi.
 
Na ovogodišnjem takmičenju oborena su i dva rekorda mitinga - Anita Marton u bacanju kugle sa rezultatom 19,05 m i Janoš Husak u bacanju diska sa rezultatom 60,51 m, ali i postignuta dva nova rekorda Crne Gore - Tomaš Đurović iz AK "Draževina” u bacanju kugle sa rezultatom 19,85 m, (popravio vlastiti rekord koji je iznosio 19,74 m) i Risto Drobnjak iz AK "Jedinstvo" za mlađe juniore u bacanju kugle sa rezultatom 18,47 m (stari rekord je držao Danijel Furtula sa 18,23). Mladi član AK "Jedinstvo" ispunio je i normu za nastup na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore, koje će se održati od 12.- 16. jula u Najrobiju, u Keniji.