Sport

Plesni spektakl u režiji Habanere

by Željko Milović | 29:06:2017 | 13:01:23

Osmi mediteranski festival plesa održan je proteklog vikenda u Baru u organizaciji Plesnog kluba “Habanera”.
 
Svojom tradicijom i odličnom organizacijom festival je dokazao da je omiljeno mjesto velikog broja ljubitelja plesne umjetnosti iz zemlje i regiona. Festival je ove godine ugostio preko 40 domaćih i inostranih plesnih organizacija i više od 2000 takmičara iz Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije, Rusije, Rumunije, Bugarske i Crne Gore.
 
Uigrane ekipe predstavile su se u različitim plesnim disciplinama: jazz, show dance, modern balet, etno, disco dance, mažoret, hip hop, latino, street dance... Oba dana festivala takmičare je ocjenjivao stručni žiri i iz oblasti plesa, iskusni plesni pedagozi, koreografi i internacionalne sudije.
 

Takmičari “Habanere” ostvarili su veliki uspjeh, osvojivši 13 prvih i 12 drugih mjesta.
 
Pobjednici u kategoriji solista i parova su Lena Nikolić – hip-hop, Radmila Novović - latino, Jovana Marković i Milica Ćorić – hip-hop duo, Lena Nikolić-Egor Tarasov (standarni i latino plesovi) mlađi omladinci, Lazar Novović i Bisera Nikezić (standard i latino plesovi) pioniri.
 
Zlatne medalje i pehar osvojilie se grupe i formacije: Pipi duga čarapa – pčelice, Dirigenti- djeca, hip-hop grupa djece i juniora, latino formacija djece i hip-hop formacija juniori. U mažoret-plesu prvo mjesto osvojile su juniorke za koreografiju sa pomponima i seniorke za koreografiju sa štapom.
 
Drugo mjesto osvojili su mažoret formacija djece pompon i štap, juniorke – štap i seniorke pompon, zatim street show formacija djece Race kids, Uspavana vještica – formacija pčelice, Lazar Novović hip-hop solo dječaci, Leonid Filipov – Anastasija Davidova (standrad-latino) pioniri, show-dance formacija djeca – “Welcome to Wonderland”, street-show grupa odrasli i street-show formacija juniori .
 

Drugog dana festivala, u večernjim satima održan je gala-program “Best of the Best“, na kome su se predstavili najbolji solisti, grupe i formacije. Pored devet internacionalnih sudija iz različitih zemalja, učešće kao VIP sudije imali su ovogodišnji predstavnik “Eurosonga” Slavko Kalezić i pop pjevačica iz Srbije Goca Tržan. Oni su se predstavili publici sa novim pjesmama.
 
Za pobjednike ovogodišnjeg festivala izabrani su Miroslav Grubić iz Novog Sada, najbolja grupa je “Mo Star” iz Mostara, a najbolja formacija “Belissima” iz Tivta. Za najbolje je organizator obezbijedio novčane nagrade kao stimulans za ogroman trud, rad i talenat plesača. Nagradu najboljoj formaciji festivala uručila je Maja Šušter ispred “Relstone” kompanije, dok su nagrade za grupu i duo obezbijedili “Bar gradnja” i “Kalamper”.

 

Mediteranski festival plesa je postao tradicionalno i kulturno obilježje grada Bara sa sve većim brojem učesnika iz drugih država. Njegov cilj je da unaprijedi aktivnost plesnih klubova i podigne svijest o potrebi i značaju plesa kao zdravog načina života. Organizacijom festivala dat je i značajan doprinos početku turističke sezone, gdje je ostvareno preko 2000 noćenja za vrijeme njegovog trajanja.