Sport

VIDEO: Dodijeljene plakete zaslužnim fudbalskim radnicima

by V. Šoškić, kamera A. Karađuzović, montaža S. Sukalić, photo S. Zabijako | 14:12:2017 | 13:46:49

Na Svečanoj akademiji u sali SO, Fudbalski savez opštine dodijelio je tradicionalne godišnje nagrade zaslužnim fudbalskim radnicima i sportistima u Baru.
 
 
 
Nagradu “Zlatna plaketa-zaslužni fudbalski radnik opštine Bar” ustanovio je Fudbalski savez 2010. godine i od tada se svake godine dodjeljuje sportistima i fudbalskim radnicima koji su dali izuzetan doprinos razvoju fudbala u gradu pod Rumijom.
 
Jedan od dobitnika - Drago Perišić,  četiri decenije se bavi fudbalom, a karijeru je počeo u starobarskoj “Slozi”.
 
“Počeo sam u ‘Slozi’, ali bio sam i u drugim klubovima. Još kao dječak zavolio sam fudbal i danas sam zadovoljan što je ova nagrada došla nakon rezultata i svesrdnog anažovanja u fudbalu”, kazao je za Radio Bar i Bar info Perišić.

 
Za afirmaciju sporta nagradu je dobio dr Miroslav Stanišljević.
 
“Meni ovo priznanje znači mnogo, jer ono podrazumijeva da sam prepoznat od naših sugrađana kao neko ko daje doprinos sportu. Posebno sam ponosan što sam zajedno sa svojim kolegama podigao nivo saradnje između sporta i medicine i medicinskih radnika, mnogo bolje i više nego što je to u ostalim gradovima Crne Gore. Za rast, razvoj i napredovanje u sportu veoma je važno da sportisti dolaze na redovne ljekarske preglede i to čine mladi sportisti redovno, kao i kolege seniori”, kazao je dr Stanišljević.
 
Među dobitnicima “Zlatne plakete” je i Radomir Novaković, predsjednik barske Skupštine i poznati privrednik, koji je brojnim donacijama pomogao sportske kolektive u Baru.

 
“Moja ideja, odnosno san, koji se polako ostvaruje jeste da se svako dijete u Baru bavi sportom i da to ne zavisi od materijalnih i finansijskih mogućnosti njihovih roditelja. Ono što je bitno - neki će postati možda fudbaleri, neki atletičari, plivači, vaterpolisti, ali je sigurno da će kroz sport postati dobri ljudi. Djeca sa ulice treba da pređu na sportske terene, da se igraju i druže, jer kroz sport nastaju i divna prijateljstva. Tako nauče da igraju u timu, a tim uvijek pobjeđuje. Ova nagrada za mene ima posebnu draž i značaj, jer sam je primio u mom gradu Baru i od ljudi koji su dobrovoljno, volonterski dali ogroman doprinos razvoju fudbala i nikada nisu zaboravili legende... Zato moje iskreno divljenje i zahvalnost", kazao je Novaković.
 
Predsjednik Fudbalskog saveza opštine Bar Vasilije Milošević, koji je začetnik ideje o godišnjim nagradama zaslužnim fudbalskim radnicima, podsjetio je na dugu tradiciju ovog sporta u gradu pod Rumijom.
 
“Fudbal se u Baru igra od 1921. godine, a naš FS njeguje tu tradiciju, počev od prvih klubova ‘Orao’ i ‘Crnojevići’, od kojih su kasnije nastali ‘Mornar’ i ‘Sloga’. Nekada u Baru nije bilo porodice u kojoj se makar dva člana nijesu bavili fudbalom. Za ovih osam godina smo dosta postigli i dalje ćemo njegovati sjećanje na one koji su puno dali fudbalu, a nisu više sa nama”, kazao je Milošević.

 
Dobitnike nagrada izabrala je višečlana komisija na čijem je čelu bio najstariji član Milo Vukčević.

Prema njihovoj odluci, “Zlatnu plaketu” su zavrijedili: Šemsudin Dino Šehović, Predrag Vučković, Milorad Dobrković, Dževdet Begzić, Jagoš Radović, Predrag Ratković, Marko Dabović, Aleksandar Petranović, Ivan Kecojević, Branko Dabanović, Drago Perišić, Mićo Praščević, Slobodan S. Petrović, Špiro Martinić, Ilija Pepđonović, Lazar Macanović, Rade Popović Pupavac i Danilo Daško Knežević.

 
Dobitnici nagrade za doprinos razvoju fudbalskog sporta u Baru su Radomir Novaković Cakan i Ljubomir Vukoslavčević (sportski radnici), Srđan Korać (fudbalski sudija), dr Miodrag Bulatović i dr Miroslav Stanišljević (sportski ljekari) i Nemanja Janković-sportski novinar.
 
Posthumno su nagrađeni Vojo Dabanović, Jovo Đuranović, Mićo Živković, Grga Vujinović, Gojko Čelebić, Ljubomir Rajo Rajković, Želimir Bokan i Rade Božović.