Sport

VIDEO: Ljiljana Matović najbolji sportista Bara

by Ilija Kovačević, photo Anto Baković | 19:01:2018 | 15:47:36

Ljiljana Matović, članica Atletskog kluba “Dionis”, najbolji je sportista Bara za 2017. godinu. To je odluka Komisije za izbor sportiste grada, koja je radila u sastavu: predsjednik mr Olivera Vidaković i članovi: Branislav Nenezić, Nemanja Janković, Mladen Stojović i sekretarka Komisije Jadranka Perutović.
 
Tim povodom danas je u velikoj sali SO Bar održana dodjela godišnjih priznanja iz oblasti sporta za 2017. godinu koje je uručio predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.

 
Matovićeva je rođena 1993. godine, a u AK “Dionis” je od 2014. Protekla sezona je za nju bila veoma uspješna, jer je nastupila na velikim takmičenjima: Igrama malih zemalja Evrope, Ekipnom prvenstvu Evrope, Prvenstvu Balkana, Prvenstvu  Crne Gore, međunarodnim atletskim mitinzima...
 
Na Igrama malih zemalja Evrope u San Marinu osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj i srebrnu u troskoku. Na Prvenstvu Crne Gore za seniore bila je prva u 100m prepone, skoku u dalj, troskoku,  bacanju koplja, treća u skoku u vis i četvrta u bacanju kugle. Proglašena je za najuspješniju seniorku na Prvenstvu Crne Gore. Na Ekipnom prvenstvu Evrope na Malti, bila je prva u skoku u dalj, treća na 100m prepone i peta u troskoku. Na ovom takmičenju osvojila je najviše bodova za reprezentaciju. Pobijedila je i na Prvenstvu Crne Gore u višeboju za seniore, na Otvorenom pojedinačnom prvenstvu Vojvodine u troskoku (rekord Crne Gore za seniorke u dvorani), Pojedinačnom prvenstvu Srbije U18 (skok u dalj), Pojedinačnom prvenstvu Srbije za starije juniore (skok u dalj) i Prvenstvu Crne Gore za mlađe juniore (skok u dalj). Bila je druga na MOSI Pljevlja (skok u dalj) i četvrta u višeboju na Prvenstvu Balkana za seniore. Na Međunarodnom atletskom mitingu u Sokolcu, bial je druga u troskoku i treća u skoku u dalj. Na takmičenju Velika nagrada Srbije u Novom Sadu, osvojila je drugo mjesto u skoku u dalj.

 
Za najbolji sportski kolektiv u prošloj godini, izabran je Košarkaški klub “Mornar”. Barski košarkaši su ostvarili zapažen nastup u ABA ligi, kao i u BCL (FIBA liga šampiona) u sezoni 2016/2017. Igrali su finale Kupa - sezona 2016/2017, bili finalista play-offa za prvaka Crne Gore 2016/2017, i veoma istaknuti učesnici ABA lige u sezoni 2017/2018. Ovogodišnji su učesnici FIBA Europe Cupa.
 
Za najboljeg trenera izabran je šef struke KK “Mornar” Mihailo Pavićević. Pavićević je rođen 1958. godine, a sa KK “Mornar” je kao asistent ili prvi trener ostvario zapažene nastupe i dobre rezultate u ABA ligi, kao i u FIBA Ligi šampiona i FIBA Europe Cupu.
 
Nagrada “Zaslužni sportski radnik Bara”, otišla je takođe u KK “Mornar”, glavnom finansijeru kluba i dugogodišnjem treneru Đorđiju Pavićeviću.
 

Proglašeni su i perspektivni sportisti grada Bara, njih 11: Arnela Beharović - RK “Prvi As”, Luka Barjaktarović - RK “Mornar”, Emil Dapčević – TK “Top Spin”, Lazar Radović - OKK “Šušanj”, Sara Ratknić – AK “Mornar”, Stefan Pekić – OK “Bar Volley”, Marija Tuševljak – OK “Galeb”, Kristina Radosavović - Ju Jitsu klub “Mornar”, Đorđe Stojanović - Karate klub “Bar”, Zorana Radonjić – ŽKK “Antivari” i Miloš Kostić – KK “Mornar”.
 
Komisija je jednoglasno donijela odluku da se, pored godišnjih priznanja u oblasti sporta za 2017. godinu,  posthumno dodijele i tri specijalne nagrade za doprinos i afirmaciju sporta u Baru:

Svetozaru Vujoviću (dugogodišnjem fudbaleru i treneru “Mornara”, sportskom dopisniku “Pobjede” i dobitniku nagrade Udruženja sportskih novinara Crne Gore za 2011. godinu), Nebojši Miloševiću (članu predsjedništva Košarkaškog saveza Crne Gore, delegatu FIBE, ABA lige, domaćeg prvenstva, proslavljenom košarkašu “Mornara”, najboljem sportisti Bara za 1993. godinu i sportisti Crne Gore) i Božidaru Ičeviću (direktoru i treneru Atletskog kluba “Mornar”, najboljem atletskom treneru Crne Gore u periodu od 1990. do 1999, kao i 2004, selektoru seniorske atletske reprezentacije Jugoslavije i Srbije i Crne Gore u periodu od 2001. do 2006. i dobitniku plakete “Zaslužni sportski radnik Bara za 2016. godinu”).

 
Najuspješnijoj sportskoj ekipi pripala je nagrada od 1.000€, a sportisti godine 500€. Pored novčane nagrade, klubu i sportisti godine su uručeni i pehari. Za 11 perspektivnih sportista, najboljeg trenera, zaslužnog sportskog radnika i tri posthumne specijalne nagrade uručene su plakete.
 
Na adresu Komisije, u roku koji je bio određen za dostavljanje nominacija, pristiglo je 50 prijedloga, od toga 10 za sportistu godine, četiri za najbolju sportsku ekipu godine, 20 za perspektivne sportiste, 9 za najboljeg sportskog radnika i 7 za najboljeg trenera.