Sport

VIDEO: Sjutra atletski miting, dolazi i Said Aouita

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 30:04:2018 | 13:44:27

U Baru će se 1. maja održati tradicionalni Prvomajski atletski miting, koji organizuje AK "Mornar", pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Atletskog saveza Crne Gore.

 
Ovaj svojevrsni praznik atletike održava se po dvadeset i četvrti put i prema najavama organizatora, ove godine će biti najkvalitetniji - okupiće 250 takmičara iz dvanaest zemalja, među kojima su neki od najboljih evropskih i svjetskih atletičara. Prvi put učestvuju Tunis, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, sa kojima dolazi jedna od najvećih živih legendi atletskog sporta – bivši marokanski olimpijac Saïd Aouita.

 
Sportski direktor “Mornara” dr Aleksandar Vujičić podsjetio je za Radio Bar i Bar Info da je atletski miting iniciran zbog izuzetnih klimatskih uslova i velikog broja takmičara koji su glavne pripreme obavljali upravo u Baru i Ulcinju.
 
“U početku nijesmo imali adekvatnu opremu, nabavljali smo je iz drugih gradova i trudili se da ustanovimo i održimo u kontinuitetu ovu veliku proljećnu manifestaciju atletike. Od početka je u kalendaru Evropske atlletske federacije i mislim da je ovo, uz mitinge u Zenici i Zagrebu, najznačajnije takmičenje u regionu”, kazao je sportski direktor AK “Mornar”, dr Vujičić, koji je naglasio da je Bar imao i najsavremeniju atletsku stazu, koju bi trebalo rekonstruisati i pripremiti za “Igre malih zemalja” naredne godine.
 
“Ovo takmičenje je jedno od pripremnih za tu veliku manifestaciju. Ono je na višem nivou od Igara malih zemalja, ali su one za državu mnogo značajnije. Biće ovo generalna proba za to takmičenje u organizacionom smislu”, kazao je dr Vujičić.

 
“Stiže i Mađarica Anita Márton - svjetska prvakinja u bacanju kugle i jedna od najboljih sportistkinja svijeta u toj disciplini. Ona u Bar dolazi petnaest godina i već je postala zaštitni znak atletskog mitinga našeg grada. Na takmičenju će učestvovati i izuzetno kvalitetne ekipe i pojedinci iz Mađarske, Srbije, BiH,  Švedske - najbolji atletičari Balkana, višestruki prvaci Evrope”, kazao je Vujičić i istakao da će se na mitingu takmičiti i najbolji crnogorski i barski atletičari: “Najviše očekujemo od Tomaša Đurovića, koj sada trenira u Kataru, a naša Marija Vuković imaće jaku konkurenciju i ravnopravno će se nadmetati sa velikim imenima atletskog sporta Evrope i regiona”.
 
Na barskom Prvomajskom atletskom mitingu zastupljene su gotove sve discipline olimpijskog programa, izuzev troskoka i nekih kategorija koje nijesu karakteristične za ovakva takmičenja, a na stazi SRC “Topolica”, u pojedinim momentu učesnici će se takmičiti u čak šest disciplina.
 
Zvanično otvaranje počeće u 14:30 h, predprogram u 13:30 h, a očekuje se da takmičenje bude završeno poslije 17 h.
 
“Pozivam sugrađane da nam se pridruže, uživaju u nadmetanju takmičara i uvjere se da je Bar domaćin jednog izuzetnog sportskog događaja, na kojem će biti prezentirana vrhunska atletika”, zaključio je sportski direktor AK “Mornar” dr Aleksandar Vujičić.