Sport

VIDEO: XXIV Prvomajski atletski miting

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 01:05:2018 | 22:40:42

Najuspješniji takmičar XXIV Prvomajskog atletskog mitinga u Baru je Mesud Pezer iz BiH, najbolja takmičarka svjetska šampionka u bacanju kugle i olimpijska vicešampionka Anita Marton, rekord mitinga na 800 m oborio je Musa Hajdari, sedmi trofej memorijala "Zoran Đikanović" osvojio je Amel Džakovac, a najuspješnija takmičarka kluba domaćina-Mornara, je Sara Ratknić.

 
  
 
U dobroj atmosferi i po sunčanom vremenu završen je još jedan Prvomajski atletski miting u gradu pod Rumijom. Najuspješniji takmičari Mesud Pezer i Anita Marton kazali su da je takmičenje bilo izuzetno dobro i da su zadovoljni rezultatom.
 
“Čast mi je što sam nastupao na ovako lijepom mitingu, u divnoj atmosferi. Stigao sam prije tri dana sa trening kampa iz Amerike, malo sam umoran, ali zadovoljan. Lijepe uspomene me vežu za Bar, jer sam ovdje ispunjavao norme za velika takmičenja", kazao je za Radio Bar i Bar info Pezer, koji na Olimpijskim igrama u Tokiu, 2020. godine očekuje medalju.
 
Za svjetsku šampionku i olimpijsku vicešampionku u bacanju kugle, Anitu Marton bilo je ovo prvo takmičenje u ovoj sezoni.
 
"Bilo je izuzetno dobro nadmetanje. Bacila sam 19,61 m, što mislim da je dobar rezultat u ovom trenutku. Imamo trening kamp u Baru i pripremamo se za ljetnja takmičenja u Berlinu. Mislim da će ovo biti dobra osnova za Evropsko prvenstvo koje me očekuje”, kazala je Marton.
 
Među najboljima su i: Fabian Dal Rad, Hamza Alić, Tomaš Đurović, Bjanka Salmang, Kemal Mešić i Sara Lučić. Rekord mitinga, na 800 m oborio je Musa Hajdari, a sedmi trofej memorijala "Zoran Đikanović" osvojio je Amel Džakovac.

 
Najbolja takmičarka kluba domaćina-Mornara, je Sara Ratknić, koja je na ovom mitingu osvojila i normu.
 
"Nisam očekivala da ću ispuniti normu, uspjela sam. Sada mi je cilj da osvojim normu i za prvenstvo Evrope", kazala je Ratknić.
 
Predsjednik AS Hrvatske Ivan Veštić u Baru je gotovo domaćin.
 
“Ovdje sam u ime Atletskog saveza moje države, sa osmoricom mladih takmičara, ali u Baru sam prvenstveno, kao prijatelj. Imamo izuzetno dobru saradnju sa dr Tomanovićem, dr Vujičićem i svima u AK "Mornar", istakao je Veštić.
 
Dr Dragoslav Tomanović, predsjednik kluba domćina i organizatora, AK "Mornar" izrazio je zadovoljstvo brojem učesnika i prisustvom na Atletskom mitingu u Baru nekih od najboljih evropskih i svjetskih atletičara, uz sjećanje na zaslužnog atletskog radnika Božidara Ičevića, koji je preminuo početkom godine. Učestvovalo je 260 takmičara iz 13 zemalja.
 
“Atletski miting je ove godine i svečan i tužan, jer sa nama nije veliki drug i prijatelj atletike Božidar Ičević, ali uložili smo još više napora i snage da ovo takmičenje bude još bolje organizovano i na višem nivou. Mislim da smo uspjeli u tome, a sa nama su prvi put bili Tunis, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati , čiji je vođa ekipe olimpijski šampion Said Auita", naglasio je dr Tomanović.

 
Učesnike mitinga pozdravio je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić, a otvorio ga je predsjednik ASCG Milorad Vuletić, koji je istakao da su dobra atmosfera i prisustvo velikog broja vrhunskih atletičara dovoljan razlog da se uživa na terenima SRC "Topolica".
 
“Nadamo se da će naredni, XXV Prvomajski atletski miting u Baru biti održan na obnovljenoj tartan stazi, jer u obavezi smo da stazu osvježimo i sportske terene dovedemo u dobro stanje, i zbog predstojećih "Igara malih zemalja", kazao je Vuletić.
 
Tradicionalni "zlatni" sponzori ove svetkovine “kraljice sportova” su: Opština Bar, Luka Bar, kompanije Voli, Cerovo, Bonesa, Gold-Bar, Euro link i niz drugih firmi i pojedinaca.