Sport

VIDEO: Dodijeljene Zlatne plakete fudbalskim radnicima

by Vesna Šoškić / Nemanja Janković / Ilija Kovačević; snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 18:12:2018 | 14:40:54

U opštini Bar održana je tradicionalna, novogodišnja svečana akademija, na kojoj je Fudbalski savez grada dodijelio Zlatne plakete zaslužnim fudbalskim radnicima.
 

“FK ‘Mornar’ je dao puno Baru jer je, kao svaki sport, usmjeravao mlade ljude na pravi put - fizičku aktivnost, njegovanje zdravog duha i širenje prijateljstva”, kazao je predsjednik Fudbalskog saveza Bara, potvrđeni fudbalski entuzijasta, profesor Vasilije Vasko Milošević, čiji je cilj dalji razvoj fudbala u Baru i bolji plasman svih klubova u Crnogorskoj ligi.
 
Duga je tradicija fudbala u gradu pod Rumijom, a njegovali su je njegovi iskreni posvećenici i pregaoci. Fudbalski savez Opštine Bar i ove godine zahvalio se nekima od njih. Među dobitnicima Zlatne plakete je Vojo Gardašević, koji je kao trener ostavio trajan pečat u FK “Mornar”.  “Dobio sam mnogo sličnih priznanja, ali ovo će mi ostati u posebnoj uspomeni”, kazao je za Radio Bar i Bar Info, i zahvalio se Opštini Bar i Fudbalskom savezu Bara.
 
U ime Dimitrija Dima Mitrovića, Zlatnu plaketu primio je njegov brat, takođe, uspješan sportski radnik, Danilo Mitrović. I on se zahvalio, u ime porodice na priznanju, koje je za njih, kako je kazao, veliko zadovoljstvo i čast.
 
“Posebno se zahvaljujem Vasku Miloševiću, koji je bio drugar sa Dimom, sa kojim je zajedno vodio ‘Mornar’. Moj pokojni brat uvijek je govorio, a bio je trener u dosta klubova, da mu je najljepše bilo raditi u Baru i da je najljepši fudbal igrao ‘Mornar’”, kazao je Danilo Mitrović.
 
Među iskrenim posvećenicima fudbala u Baru, koji je odnjegovao generacije mladih fudbalera je i profesor fizičke kulture, predsjednik FS Bara, Vasilije Vasko Milošević, na čiju je inicijativu i ustanovljena ova lijepa tradicija sjećanja na zaslužne sportske radnike.
 

“’Mornar je mnogo dao svima nama i gradu, mnogo više nego mi njemu. Želim da bude stabilan prvoligaš i da imamo nekoliko klubova u Crnogorskoj ligi", kazao je Milošević, koji je naglasio da je Bar jedini grad koji ima opštinski fudbalski savez i da se nada da će ih osnovati i drugi gradovi.
 
“Turniri koje mi organizujemo, novogodišnji ili u toku sezone, posjeti nekoliko hiljada gledalaca, a na nekim drugim nadmetanjima dođe znatno manji broj. To potvrđuje koliko je važno raditi na omasovljenju sporta”, dodaje Milošević.
 
Nagrađene je na svečanoj akademiji pozdravila i čestitala im uspješne rezultate potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović, koja je najavila značajna ulaganja lokalne uprave u sport i u narednoj godini.
 
“Ovo su ljudi koji rade sa posebnim entuzijazmom i promovišu Bar i sportski duh grada na najljepši način. Svako ulaganje u sport smatramo značajnom investicijom. Opština je predvidjela značajna sredstva za njegov razvoj . U sportske klubove u narednoj godini biće uloženo 450.000€, a radiće se i na unaprjeđenju sportske infrastrukture. Već su započeti radovi na Madžarici, što će omogućiti ‘Mornaru’ da u 2019. godini bude domaćin fudbalskim takmičenjima”, kazala je potpredsjednica Spičanović, koja je istakla da sport pomaže da čovjek ostane dugo vitalan, zdrav i pozitivno razmišlja .
 

 

“To smo vidjeli i danas, na primjeru svih nagrađenih i zato je promocija sporta među mladima zadatak svih nas”, zaključila je potpredsjednica Opštine.
 
Zlatne plakete dobilo je, na kraju 2018. godine, trideset zaslužnih fudbalskih radnika, a od ustanovljenja ove lijepe tradicije, prije devet godina, nagrađeno je 189 sportskih pregaoca.
 
Ove godine dodijeljena su priznanja u šest kategorija; fudbaleri, fudbaleri-treneri, trener, predsjednici-direktori-sekretari, za doprinos i razvoj fudbalskog sporta, a dodijeljene su i plakete – posthumno.
 
U kategoriji “fudbaleri”, ove godine su nagradu dobili Dragan Vulević, Željko Vukić, Zoran Bergam, Ikota Kovač, Ilija Marković, Nebojša Rađenović, Savo Popović i Ćamil Beharović.
 
U kategoriji “fudbaleri- treneri”, nagrađeni su Milorad Đonović, Milovan Perišić, Oliver Merdović, Zoran Perović i Nikola Vukoslavčević.
 
Nagrada za trenera pripala je Voju Gardaševiću, dok su u kategoriji “predsjednici, direktori, sekretari” nagrađeni Marko Milošević, Vojo Banović, Ivo Bokan, Ivica Kalezić, Dragan Mićković, Omer Vuković i Nikola Nino Dedaj.
 
Za veliki doprinos barskom fudbalu nagrađeni su Vasko Mijović, Mirsad Mašić, dr Ermina Bećirović, JZU Dom zdravlja Bar i Svetislav Marković, dok su posthumno nagrade pripale Vidu Cauševiću, Borisu Maroviću, Dimitriju Dimu Mitroviću i Nikoli Radoviću.