Intervju

Bogdanović: Moja radionica je moja trpezarija

by BLIC | 11:04:2017 | 10:33:49

Beogradski dnevni list „Blic“ objavio je intervju sa našom sugrađankom Brankom Bogdanović, poznatoj po specifičnom, umjetničkom načinu bojenja uskršnjih jaja.
 
***
 
Više od 30 godina Branka Bogdanović iz Bara, koju zovu „crnogorskim Faberžeom“, ukrašava prepeličija, kokošija, pa čak i nojeva jaja i pretvara ih u prava remek-djela.
 
Poput pravog umjetnika, Branka svojim raskošnim talentom i neiscrpnom energijom pravi jaja optočena zlatom, kristalima, slonovačom, svilom i čipkom.

 
„Moj otac je bio komunista i u našoj kući se nikada nisu farbala jaja. Za razliku od druge djece, bila sam uskraćena da se bavim farbanjem jaja za Uskrs i da ih razmjenjujem za taj praznik. Nakon što sam poslatala majka, riješila sam da mojoj porodici i djeci uljepšam praznik i kao samouki slikar naslikala sam prvo svoje jaje - ikonu Svete Petke još 1986. Tako je sve počelo“ - kaže Branka koja je do sada kreirala više od 200 jaja.
 
Ukrasila je jaja od noja i od emua, a ta rijetka jaja joj donose na poklon prijatelji sa dalekih destinacija, pa je tako nojeva dobila na poklon od prijatelja iz Afrike.
 
„Uzmem jaje u ruku, pa razmišljam kako ću da ga ukrasim. Prvo istisnem sadržaj pa ga brusim, pritom koristim alat koji je najsličniji stomatološkom, jer su to veoma precizni pokreti. Moja radionica je moja trpezarija koju sam u potpunosti prilagodila za rad, tako da ukućani imaju mesto za jedan, eventualno tri tanjira za stolom“ - sa osmjehom priča Branka.

 
Koliko je predana poslu, govori i to što ima jedno nojevo jaje koje ima čak 94 uboda, u koje je dakle uložen veliki rad i trud. U prosjeku jedno jaje radi nedjelju dana, po pet ili šest sati dnevno. Neka od njih su složene konstrukcije, poput kutijica na preklop koja su unutra presvučena svilom, ili kao jaje u obliku lotosovog cvijeta koji se otvara i ima osam kopči, a koje je na vrhu ukrašeno poludragim kamenom.
 
„Moje najdragocjenije jaje je sa oslikanim Mojsijem, koje je odabrala moja pokojna ćerka Ana, za njega sam veoma emotivno vezana i za mene lično ima neprocjenjivu vrijednost“ - kaže Branka, koja će svoja djela izložiti u četvrtak u beogradskom Ušće šoping centru. Brankina jaja se mogu kupiti po cijeni od 100 pa do 600 eura, u zavisnosti od materijala koji je korišćen. Međutim, ona svoja jaja rijetko prodaje. Većinu je poklonila rođacima i prijateljima, želeći da ih obraduje.