Intervju

Uspješna godina za barski Vodovod

by Vjera Knežević Vučićević | 23:11:2017 | 10:05:06

Menadžment doo “Vodovod i kanalizacija” period između dva Dana opštine kvalifikuje kao “izuzetno uspješan”. Kao najmarkatniji projekat izdvajaju završetak radova na kapitalnoj investiciji - vodovodnoj i kanalizacionoj mreži na području MZ Sutomore, MZ Šušanj, MZ Bjeliši i MZ Polje vrijednoj preko 8.300.000 eura.
 
“Riječ je o obimnim radovima, a glavni boljitak podrazumijeva poboljšano odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. Tokom protekle godine vodovodna mreža je rekonstruisana i u velikom broju ulica na području opštine. U prvom kvartalu naredne godine treba očekivati završetak svih tih radova koji su, slobodno se može reći, istorijski važni za opštinu Bar. Veoma je bitno da su nakon toliko godina čekanja prve priključke na kanalizacionu mrežu dočekali i mještani MZ Polje. U narednom periodu planiramo nastavak izgradnje kanalizacione mreže u ovom naselju”, najavljuje izvršni direktor Vodovoda Zoran Pajović.
 
“S obzirom na hidrološku godinu, vodosnabdijevanje Opštine Bar je bilo više nego uredno i na zavidnom nivou. Tokom proteklog ljeta barski vodovodni sistem se snabdijevao vodom u količinama od 450 l/sec sa lokalnih izvorišta i preuzimanjem dodatnih količina vode iz Regionalnog vodovoda sa količinama i do 115 l/sec. U našoj opštini već duži niz godina tokom ljetnjeg perioda imamo područja gdje postoji neuredno vodosnabdijevanje i gdje smo prinuđeni da uvodimo uvode restrikcije u vodosnabdijevanju. To su prije svega Druga visinska zona naselja Šušanj, Podsustaš, Mandarići kao i Prva visinska zona naselja Polja, Tomba, Donje i Gornje Zaljevo, Rap i Lovrenac. Što se tiče naselja Zeleni pojas, odnosno Druge visinske zone Šušanj, radnici DOO ‘Vodovod i kalanlizacija’ Bar su ovih dana završili radove na spajanju vodovodne mreže na novi rezervar Šušanj II. Taj vodovod će već narednih dana, čim voda iz rezervoara bude puštena, biti stavljen u funkciju. Na taj način biće riješen višegodišnji problem nedostatka vode u naseljima Gornje Čačke, Most Đedovića i Ostojići”, ističe Pajović.
 
Tu nije kraj lijepim vijestima i optimističnim prognozama koje uoči praznika saopštavaju iz gradskog Vodovoda.

 
“Problem restrikcija u ljetnjem periodu u naseljima Gornje i Donje Zaljevo, Tomba, Čeluga, Polje, Bartula i Rap riješiće se započetom izgradnjom priključka ‘Zaljevo’ na Regionalni vodovod i povezivanjem magistralnog cjevovoda sa postojećom vodovodnom mrežom naselja Donje Zaljevo i dalje prema Tombi. Takođe, time će se riješiti i višegodišnji problem nedostatka vode u naselju Sveti Ivan. U planu je da se voda sa izvorišta Kajnak i Zaljevo usmjerava isključivo u ova naselja, dok će se ostali djelovi grada snabdijevati prevashodno iz sistema Crmnice, uz preuzimanje potrebnih količina vode iz sistema Regionalnog vodovoda”, najavljuje Pajović.
 
Ovih dana biće riješen i višegodišnji problem mještana Donjeg Sustaša i naselja Mandarići, jer počinje izgradnja vodovodne mreže i visinske zone za naselja Bjeliši - Mandarići. Od ostalih interventnih mjera za poboljšanje vodosnabdijevanja izdvaja izradu tehničke dokumentacije novog vodozahvata izvorišta Kajnak kao jednog od najznajčajnih priobalno gravitacionih izvorišta u vodovodnom sistemu Bara.
 
Zadovoljni su i finansijskim rezultatima, koji su, kako navodi Pajović „bolji po svim parametrima“.
 
“Tokom prvih deset mjeseci ove godine fakturisano je 11% više vode u odnosu na isti period 2016., a naplaćeno je sedam posto više isporučene vode nego u istom periodu prethodne godine. U pogledu naplate ostalih usluga koje pružamo, od početka 2017 godine do danas imamo dvostruko veću naplatu u odnosu na isti period lani, sa tendencijom njenog rasta i u narednom periodu”, zadovoljan je Pajović.
 
On navodi da posebno mjesto u aktivnostima barskog Vodovoda zauzima nastojanje da pomognu socijalno- ugroženim potrošačima. U prilog tome svjedoči što su tokom 2017. godine za tu kategoriju stanovništva donijeli niz olakšica.
 
Godina ipak nije protekla bez problema. Izvršni direktor Vodovoda s tim u vezi podsjeća na teškoće koje su ih zadesile već na samom početku 2017.
 
“Najveće probleme uzrokovale su ekstremno niske temperature praćene nezapamćenim nevremenom u januaru, što je izazvalo poremećaj u vodosnabdijevanju i ogromne štete na mjernim instrumentima i uređajima- oštećeno je preko 1.000 mjernih uređaja”, podsjeća Pajović.
 
Uspjehu firme prkosi i problem sa kojim već godinama biju bitku- nelegalno priključivanje na vodovodnu mrežu.

 
“Ne odustajemo od namjere da onemogućimo nelegalno priključivanje na vodovodnu mrežu, posebno na magistralne cjevovode. Takvi priključci se u zakonskoj proceduri i u saradnji sa Komunalnom policijom odmah podliježu isključuju, a protiv odgovornih lica podnose se prijave. Naglašavamo da se ovakvim načinom priključivanja izazivaju veliki gubici na sistemu i direktno ugrožava vodosnabdijevanje legalnih potrošača. Podsjećamo da je krađa vode krivično djelo i da će DOO ‘Vodovod i kanalizacija’ Bar i u narednom periodu preduzimati sve neophodne mjere kako bi se svi takvi slučajevi sankcionisali”, upozorava Pajović.
 
On podvlači da u cilju zaštite zdravlja potrošača DOO “ViK” Bar posebnu pažnju posvećuje zdrastvenoj ispravnosti vode za piće iz sistema javnog vodovoda i unapređenju sistema kontrole njene ispravnosti. U skladu sa tim ovo privredno društvo je u tekućoj godini dobilo sertifikat HACCP sistema. Istovremeno, voda za piće se nalazi pod stalnim zdrastvenim nadzorom Doma zdravlja Bar.
 
Izvršni direktor Vodovoda ističe da potrošačima duguje zahvalnost što su i pored, kako navodi “objektivnih poteškoća u vodosnabdijevanju u određenim djelovima opštine u najvećem dijelu ispoštovali obaveze prema DOO ‘Vodovod i kanalizacija’ Bar”.
 
“S druge strane, uvjereni smo da će sve preduzete interventne mjere koje treba da budu završene do početka turističke sezone 2018. godine, stvoriti uslove da restrikcije i neuredno vodosnabdijevanje navedenih područja budu ružna prošlost”, sa optimizmom zaključuje Pajović.