Intervju

Dr Srzentić: Realizujemo istorijski važne projekte za Bar

by POBJEDA | 24:11:2017 | 11:57:49

Marljivim radom na stabilizovanju finansija, čemu smo u kontinuitetu bili posvećeni prethodnih godina, stvarali smo uslove da 2017. bude godina investicija. Posljednje dvije godine lokalna uprava je uložila značajan napor i finansijska sredstva u projekte vodosnabdijevanja i odvođenje otpadnih voda u priobalnom dijelu opštine. To je jedan od najvećih i najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata do sada koji su uslov daljeg razvoja turizma u opštini. Radovi na području mjesnih zajednica Sutomore, Šušanj, Bjeliši i Polje koštali su više od 8.300.000 eura. Riječ je o obimnim radovima, a za rezultat imamo poboljšano odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. U prvom kvartalu naredne godine očekujemo završetak svih tih radova koji su, slobodno se može reći, istorijski važni za opštinu - kaže predsjednik opštine dr Zoran Srzentić, sumirajući učinak lokalne uprave između dva dana opštine.
 
Tu tvrdnju on potkrepljuje podatkom da su nakon mnogo godina prve priključke na kanalizacionu mrežu dočekali i mještani Polja. Ukupna dužina fekalnog kanalizacionog kolektora je 3.721 m, a čitav posao je koštao 724.466 eura. U toj MZ radovi su u završnoj fazi.
 
POBJEDA: Što je još urađeno u oblasti vodovodne i komunalne infrastrukture?
 
SRZENTIĆ: Završen je kanalizacioni kolektor u Čanju, dužine preko 500 m. Zatim, Sutomore je konačno riješilo problem odvođenja otpadnih voda izgradnjom glavnog obalnog kolektora duž Šetališta Iva Novakovića sa sekundarnom mrežom i dijelom vodovodne mreže. Izgradnjom tog sistema, odnosno glavnog obalnog kolektora dužine 2.898m i 761m vodovodnog cjevovoda, investicija vrijedna milion eura, obezbijeđeno je efikasno odvođenje otpadnih voda i zajedno sa izgradnjom pumpne stanice Botun čija je vrijednost preko 840.000 eura, kao i izgradnjom potisnog cjevovoda dužine 650m i vodovoda duž iste trase, te podmorskog ispusta iza Golog brda u dužini od 1.040m, vrijednosti investicije od 963.448 eura. Kvalitet morske vode u svim uzetim uzorcima sa kompletnog akvatorijuma od hotela “Ineks” do Čanja bio je prve kategorije.
 
U Sutomoru je u toku izgradnja ili je jednim dijelom već završena i sekundarne mreže od “Sirene Marte” Spičanskom ulicom do Golog brda i Ulice Vuka Karadžića.
 
U Bjelišima je izgrađen kanalizacioni kolektor 2.050m dužine, čime se omogućava odvođenje otpadnih voda iz tog naselja i proširivanje kanalizacione infrastrukture. Ta investicija vrijedna je 380.000 eura. Što se tiče naselja Zeleni pojas, odnosno druge visinske zone Šušanj, ovih dana završeni su radovi i na spajanju vodovodne mreže na novi rezervar Šušanj II. Taj vodovod će narednih dana biti stavljen u funkciju i na taj način biće riješen višegodišnji problem nedostatka vode u naseljima Gornje Čačke, Most Đedovića i Ostojići. Ta investicija vrijedna je 356.000 eura, koliko je koštao rezervoar, odnosno 277.197 koliko je izdvojeno za cjevovode.

 

Zatim, završeno je 50 odsto radova na izgradnji kanalizacionih kolektora i vodovoda na Žukotrlici, Ulici Nikole Lekića, Omladinskoj ulici i magistrali duž Zelenog pojasa. Njihovim završetkom uređeno je odvođenje otpadnih voda iz barskih prigradskih naselja i proširivanje kanalizacione infrastrukture. Izgrađeno je ukupno 1.500 metara fekalnih kanalizacionih kolektora i vodovoda, a uloženo je nešto manje od 330.000 eura.
 
Problem odvođenja otpadnih voda regulisan je i u Čanju izgradnjom kolektora dugog 500m, koji je koštao 78.655 eura. Takođe, značajne investicije su realizovane i na području užeg gradskog jezgra, izgradnjom kanalizacionog kolektora 2.354m, atmosferskih kolektora dužine 966m i vodovoda 2.064m. Na taj način su stvoreni osnovni uslovi za rješavanje pitanja odvođenja otpadnih voda za Makedonsko naselje, tačnije ulice: Rista Lekića, Bulevar Dinastije Petrovića, Makedonsku, Borsku, Požarevačku, Muftije Karađuzovića i Bulevar revolucije. Vrijednost ove investicije je oko 1.500.000 eura, od čega je u atmosfersku i fekalnu kanalizaciju investirano 1.040.000 eura. U završnoj fazi su radovi na trasi od “Centrojadrana” do željezničke pruge, čija je vrijednost blizu 180.000 eura.

 
POBJEDA: Koja naselja su sljedeća kada je riječ o izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže?
 
SRZENTIĆ: Nastavljamo radove prema Zaljevu, Sv. Ivanu, Velikom Pijesku, dijelu opštine koji do sada nije imao riješeno to pitanje od životne važnosti. U dogovoru sa Vladom, Ministarstvom turizma i KfW bankom, preimenovali smo prioritete i privremeno odustali od izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda iza Volujice i planirana sredstva usmjerili u izgradnju mreže na području Zaljeva, Polja, Male Volujice i naselja Sveti Ivan, gdje će biti izgrađen odvojak Regionalnog vodovoda, rezervoar u naselju Sv. Ivan i sekundarna mreža, kao i vodovod prema Polju i na taj način biće riješeno vodosnabdijevanje u tom dijelu opštine.
 
Glavni projekat treba da bude gotov do 20. decembra, a radovi počinju u prvoj polovini iduće godine. Sredstva u visini od 2.600.000 eura su obezbijeđena.
 
POBJEDA: Koliko je projekata realizovano u oblasti zaštite životne sredine?
 
SRZENTIĆ: Svi projekti koje sam nabrojao direktno doprinose zaštiti životne sredine. Osim njih, preko Direkcije javnih radova Crne Gore realizuje se projekat sanacije odlagališta Ćafe u vrijednosti od 3.500.000 eura iz evropskih fondova IPA projekata.
 
POBJEDA: Koliko je urađeno na unaprjeđenju saobraćajne infrastrukture?
 
SRZENTIĆ: Saobraćajna infrastruktura je visoko na listi prioriteta lokalne uprave. Značajno smo je unaprijedili na prostorima svih 12 mjesnih zajednica kroz nove asfaltne površine od preko 39.000 kvadrata asfaltne baze , kako u prigradskom tako i na seoskom području, što je posebno važno za razvoj poljoprivrede, a čije je ukupna vrijednost iznosila oko milion eura. Između ostalog, izgradili smo novu saobraćajnicu u naselju Ilino, dužine 300m, sa kompletnom infrastrukturom, pješačkom stazom i javnom rasvjetom, investicione vrijednosti 300.000 eura, a u završnoj fazi su radovi na izgradnji nove saobraćajnice u Bjelišima sa kompletnom infrastrukturom.
 
 
POBJEDA: Kako su se projekti o kojima ste govorili odrazili na turizam?
 
SRZENTIĆ: Ovo je bila najuspješnija sezona u proteklih 20 godina. To pokazuje i statistika. Opštinu je posjetilo skoro 70.000 turista, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a ostvareno je skoro 350.000 noćenja, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Naročito želim istaći razvoj turizma na Skadarskom jezeru: krstarenje po jezeru, vinske ture, razvoj izletničkog i seoskog turizma, što je značajno produžilo turističku sezonu, ali i dalo impuls ljudima u selima oko jezera da razvijaju ovu granu turizma, da obnavljaju svoje kuće, svoja imanja, i datu vide perspektivu boljeg života.
 
POBJEDA: Kako ste zadovoljni ostalim segmentima, kulturom na primjer?
 
SRZENTIĆ: Opšina je kroz niz kulturnih manifestacija, gdje se naročito ističe jubilarni 30. Barski ljetopis, pozicionirala Bar kao regionalni centar kulture. Kao rezultat ovog uspješnog projekta odlučili smo produžiti Barski ljetopis i kroz Zimsku scenu i time preko čitave godine omogućiti našim građanima vrhunske pozorišne predstave, koncerte, izložbe, druženja sa piscima i knjigom. Sada počinjemo da koncipiramo Barski ljetopis za 2018. godinu. Kao značajne tradicionalne kulturne manifestacije želim da pomenem Maslinijadu, Dane vina i ukljeve na Skadarskom jezeru, Koštanijadu, Susrete pod Starom maslinom.

 
POBJEDA: Bar je prepoznat kao grad sporta. Koliko je lokalna uprava brinula o njemu?
 
SRZENTIĆ: Gradeći svoj autentični barski identitet, podržali smo i podržavamo sport, pa smo se tako okupili svi, lokalna uprava i građani, oko uspjeha košarkaša Mornara, atletičara, odbojkašica, itd. Rekonstrukcijom tartan-staze koja je planirana za početak iduće godine i za koju su obezbijeđena sredstva, Bar će postati evropski centar za pripremu atletičara pod pokroviteljstvom Evropske atletske federacije, što je dogovoreno u razgovorima sa viceprezidentom Evropske atletske federacije Dobromirom Karamarinom. Sportski turizam predstavlja značajan segment daljeg razvoja turizma u našem gradu, koji za to ima komparativne prednosti u svojim prirodnim resursima (280 sunčanih dana u godini) i sportskoj infastrukturi.
 
POBJEDA: Koliko ste pažnje između dva dana opštine posvetili mladima?
 
SRZENTIĆ: Segment obrazovanja i socijalne zaštite ne zaboravljamo. Spomenuću da smo podijelili 62 stipendije, u ukupnom iznosu za devet mjeseci 35.820 eura, obezbijedili besplatan prevoz učenicima i penzionerima, za udžbenike za prvi razred ove školske godine izdvojili smo za 515 kompleta 22.261, nagradili smo 114 dobitnika nagrade Luča, u iznosu od 6.500 eura.
 
POBJEDA: Da li je lokalna uprava spremna da primijeni Zakon o planiranju i izgradnji?
 
SRZENTIĆ: Opština i Ministarstvo održivog razvoja i turizma intenzivno sarađuju radi što kvalitetnije primjene zakona. To je od izuzetne važnosti zato što je na teritoriji naše opštine veliki broj objekata bez građevinske dozvole. Da bi obezbijedila kvalitetnu primjenu, opština je kroz izmjene i dopune odluke o organizaciji i načinu rada lokalne uprave podijelila postojeći Sekretarijat za uređenje prostora, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine па dva sekretarijata, od kojih će jedan biti sekretarijat za uređenje prostora koji će biti kadrovski ojačan, kako bi na što bolji način odgovorio zahtjevima koje donosi primjena ovog zakona. Važna je činjenica da će primjena tog zakona opštini obezbijediti priliv značajnih finansijskih sredstava, koja će biti uložena u razvoj komunalne infrastrukture.
 
POBJEDA: Pripremljen је nacrt Budžeta za 2018. godinu. Po čemu se najviše razlikuje od ovogodišnjeg?
 
SRZENTIĆ: Osnovne karakteristike budžeta za narednu godinu su veća kapitalna izdvajanja i manja potrošnja. Za kapitalne projekte u narednoj godini planirano je 50 odsto više sredstava, što ovaj budžet u punoj mjeri čini razvojnim. U toku je javna rasprava na nacrt budžeta. Uputili smo poziv građanima da predlože sve one projekte za koje smatraju da su značajni u pogledu poboljšanja komunalne infrastrukture. Našim stavom da želimo da građani učestvuju u kreiranju budžeta, izražavamo spremnost da uvrstimo sve predložene projekte u kapitalni budžet. Na taj način ćemo dodatno unaprijediti sadržajnost samog budžeta, jer će on biti koncipiran na osnovu onoga što građani smatraju da je važno.
 
POBJEDA: Prepoznaju li strani investitori Bar kao grad u koji treba ulagati, koliko vam je važna međunarodna saradnja?
 
SRZENTIĆ: Bar koji je izrastao na razmeđi tri imperije, tri carstva čija istorijska i duhovna vertikala sežu u daleku prošlost, nosi u sebi duh proteklih vremena koji mu daje multietnički sklad, jer naši građani različitih vjeroispovjesti žive u međusobnom skladu i mi tu vrijednost ljubomorno čuvamo. Na bazi tih različitosti razvijamo međunarodnu saradnju, tako da imamo bratske I prijateljske odnose sa gradovima u okruženju, zatim u Turskoj, Grčkoj, Kini i to je podloga i za kulturnu i za ekonomsku i privrednu saradnju. Ovom prilikom naveo bih da imamo intenzivne razgovore sa gradonačelnikom Krfa I tamošnjim privrednicima o uspostavljanju novih brodskih linija zajedničkim ulaganjima. Saradnja sa investitorima iz Turske za rezultat ima projekat čijom će se realizacijom samo u prvoj fazi zaposliti 100 ljudi, a u drugoj slijedi kooperacija sa našim privrednicima. Ulazak naše države u NATO dao je poseban impuls I pojačao interesovanje investitora sa zapada.