Intervju

Ivanović: Godina izvrsnih rezultata

by Vjera Knežević Vučićević | 28:11:2017 | 13:48:37

“Turistička organizacija Bara kraj godine dočekuje sa izvrsnim rezultatima - zabilježena je odlična popunjenost smještajnih kapaciteta, aktivnosti organizovane sa ciljem promocije i valorizacije potencijala koje grad ‘na dvije čarobne obale’ nudi oduševile su turiste, a i finansijski pokazatelji idu u prilog pozitivnom trendu” - zadovoljna je direktorica TOB-a Neda Ivanović.
 
Da je Bar iz godine u godinu sve atraktivnija destinacija, svjedoči i što sezona počinje sve ranije, a traje do duboke jeseni.
 
“U 36 hotela sa oko 6.000 ležajeva za devet mjeseci boravilo je 68.532 turista, što je za 17% više nego u istom periodu prošle godine, a ostvareno je 346.253 noćenja ili 16% više nego u uporednom periodu. U turističkim mjestima na morskoj obali najbrojniji su bili turisti iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije, Francuske, BiH, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Italije, Slovenije, dok je na jezerskoj obali i ruralnom području najviše gostiju bilo iz Francuske, Belgije, Holandije, Engleske…” - navodi direktorica TO Bar.
 
I finansijski učinak je dobar, evidentiran je rast prihoda- od boravišne takse  do 15. novembra u iznosu od 80 % naplaćeno je 649.383 eura što je sedam posto više nego lani, od članskog doprinosa u iznosu od 70% prihodovano je 63.385 eura ili 33% više nego lani, dok su prihodi od turističke takse u iznosu od 40 % bili 227.692 eura, što je na prošlogodišnjem nivou.

 
Najveću pažnju crnogorske javnosti i posjetilaca izazvala je realizacija kompleksnog projekta- izgradnja panoramske rute ‘Između  dvije čarobne obale’ duge 115 km, sa osam vidikovaca- odmorišta u atraktivnom zaleđu barske opštine. Osim uređenja vidikovaca postavljena je i kompletna turistička signalizacija kao i info- table na kojima su označena sva kulturna dobra i atrakcije na panoramskoj ruti.
 
„Vidikovci su izgrađeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala- u Dobroj Vodi, Štegvašu, Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu i Tuđemilima. Vodilo se računa da budu uklopljeni u prirodni ambijent i okolinu. Izgrađeni su od kamena, imaju jednu ili dvije klupe i sadržaje prilagođene mjestu gdje se nalaze” - objašnjava Ivanović.
 
TO Bar je izradila i kvalitetan reklamno-propagandni materijal za potrebe promocije, nastupa na sajmovima i distribucije materijala u turističko-informativnim biroima tokom sezone. 
 
“Urađena je mapa panoramske rute ‘Između dvije čarobne obale’ na crnogorskom i engleskom jeziku koja obiluje fotografijama sa svih osam uređenih vidikovaca i kulturnih dobara u opštini Bar. Katalog ‘Dobrodošli na dvije čarobne obale’ u kome je predstavljena objedinjena turistička ponuda barske opštine, atrakcije, legende, kao i ponuda aktivnog odmora, štampali smo u tri jezičke varijante- crnogorsko/engleski, rusko/francuski i njemačko/italijanski. U cilju promocije turističke ponude nastupili smo na sajmovima turizma u Beču, Pragu, Moskvi, Beogradu, Tel Avivu, Herningu, Kijevu, Utrehtu, Berlinu, Štutgartu, Pekingu, Minhenu, Štrokholmu, Budimpešti, Skoplju, Tirani, Napulju, Novom Sadu, Parizu, Riminiju i Londonu. Promocija u regionu obuhvatila je „Beogradski manifest“ i nastupe u Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu i Banja Luci. Ugostili smo novinare i turoperatore iz evropskih i vanevropskih zemalja (Bahreina, Kine, Ukrajine, Litvanije, Estonije, Letonije, Austrije, Češke, Poljske, Srbije kao TV kuće iz Crne Gore ) koji su posjetili Stari Bar, Staru maslinu, Virpazar, Skadarsko jezero.  Gostima je takođe predstavljena  nova turistička ponuda - panoramska tura ‘Između dvije čarobne obale’ kojom je obuhvaćeno bogato kulturno istorijsko nasleđe kao i sve interesantnija ruralna turistička ponuda crmničkog regiona” - kaže Ivanović.

 
Turistička organizacija Bar je prošlog ljeta sa ciljem izbora najljepše terase, balkona, vrta, bašte, parka po 17-ti put organizovala  akciju ″Za još ljepši grad″ i po 11- ti put manifestaciju „Ljeto sa zvijezdama“ na kojoj učestvuju muzičke zvijezde iz zemlje i regiona. Koncerti renomiranih izvođača i grupa različitih muzičkih žanrova održavali su se svakog petka tokom jula i avgusta na Šetalištu kralja Nikole. TO Bar je bila suorganizator i manifestacija „Festival vina i ukljeve“ u Virpazaru i „Spičansko veče“ u Sutomoru.

Veliku pažnju javnosti drugu godinu zaredom zavrijedila je i nagradna igra “Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago”. Igra je organizovana u cilju sakupljanja što više podataka o turističkim atraktivnostima nedovoljno poznatih široj javnosti, ali i uz želju organizatora da kod građana podigne svijest o mogućnostima valorizacije turističkih potencijala Bara i Crne Gore. Stručni žiri, predsjednica dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara i članovi mr Pera - Pepa Dragišić i prof. mr Lazar Pejović donio je jednoglasnu odluku da prva nagrada pripadne Mirsadu Kurgašu za predlog „Sunčani sat“, drugu nagradu je dobila NVO „Sua Sponte“ za predlog „Kanjon“, a treću Aese Carsten i Sara Rakočević za predlog „Orhideja“. Specijalna nagrada dodijeljena je Ivu Đuroviću za predlog „Selo Dupilo“.
 
“Ovogodišnja konkursna nagradna igra TO Bar ‘Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago’ pokazala se izuzetno plodotvornom i opravdanom, jer smo dobili materijal koji se može turistički valorizovati.  Još jednom se potvrdilo da su i ovogodišnji aplikanti, među kojima je bilo i stranih državljana, dobri poznavaoci barskog kraja i njegovih skrivenih blaga, s razvijenom sviješću o očuvanju, zaštiti i valorizaciji materijalnih i nematerijalnih vrijednosti Bara” - zadovoljna je Ivanović.

 
Turistička organizacija Bar je po prvi put organizovala “Foto Fest Bar 2017” u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje- organizacionim timom FLUID dizajn foruma. Učesnici ove fotografske istraživačke radionice bili su renomirani profesori fotografije, fotografi i studenti  iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Tokom trajanja radionica obišli su morsku i jezersku obalu i imali priliku da se upoznaju sa prirodnim bogatstvima, kulturnim dobrima, tradicijom i ljudima. Organizovana su i predavanja, prezentacije i razgovori, kao i intenzivan zajednički rad na terenu. Radionicama su obuhvaćene neke od najatraktivnijih lokacija u barskoj opštini, što je kroz kreativni fotografski izraz doprinijelo vizuelnom kvalitetu turističke prezentacije Bara.
 
U akciji “Za još ljepše obale” koja je realizovana u saradnji sa Komunalne djelatnosti Bar“, turističkom privredom i zakupcima plaža posađeno je 14 palmi na Topolici, Čanju i Dobroj Vodi.
 
U toku je realizacija projekta „Trasom starog Ćira” i izgradnja fontane na Trgu Vladimira i Kosare, sajamski nastupi i pripreme za narednu turističku sezonu.
 
“Anketa turista koja se radi na sedam lokaliteta u barskoj opštini potvrdila je da je Bar prepoznatljiva i rado posjećena turistiĉka destinacija, da je sve veći broj država iz kojih gosti dolaze i da su naši turisti iz godine u godinu zadovoljniji” - ističe direktorica TO Bar.
 
Bar se proteklih godina profilisao i kao zanimljiva kruzing destinacija. I TO Bar daje podršku. Dobrodošlicu gostima poželjeli su Turistička organizacija, KUD “Jedinstvo” i učenici Srednje ekonomsko- ugostiteljske škole koji su im obučeni u narodne nošnje nudili tradicionalne crnogorske specijalitete- lozu, vino, priganice, med...
 
“U blizini ‘Nultog kilometra’ bio je postavljen i info-pult Turističke organizacije Bar na kojem su turisti mogli dobiti informacije, mape grada i propagandni materijal opštine. Gosti su obišli Stari grad, Staru maslinu, Dvorac kralja Nikole, područje Skadarskog jezera i ostale lokalne znamenitosti, bili u prilici da vide i dožive nešto novo i drugačije i oduševili se ljepotama grada pod Rumijom” - podsjeća Ivanović.
 
TO Bar je učestvovala i u obilježavanju Svjetskog Dana turizma i Dana kulturne baštine.

 
Turistička organizacija Bar je prema ugledu na velike svjetske metropole osmislila i realizovala projekat- skulpturu “I Love Bar“. Idejno rješenje za projekat je na osnovu loga TO Bar uradio dizajner Ivan Živković. Slova i srce koji čine skulpturu izvedeni su od oblika lista masline po kojima je Bar prepoznatljiv.
 
Turistička organizacija Bar je u sklopu proslave Dana Bara organizovala koncert pod nazivom „Grad je širok kao more“ 24. novembra u sali Doma kulture sa početkom u 19 sati. U prvom dijelu će nastupiti hor Muzičke škole „Petar II Petrović Njegoš“ - „Antivari Musica“ pod dirigentskim vođstvom Mira Kruščića, solistkinje Aleksandra Vojvodić Jovović i Bojana Pejanović, pijanista Aleksandar Basarab, glumac Danilo Čelebić i recitatorka Radmila Škuletić. Drugi dio koncerta rezervisan je za nastup rok grupe „Akademia“.
TO Bar je uradila i Antifašističku mapu Bara, podržala   Maslinijadu, a učestvovaće i u organizaciji i 21. Festivala vina i ukljeve 9. decembra u Virpazaru.
 
Vođeni lijepom praksom Turistička organizacija Bar i opština Bar treću godinu zaredom organizuju “Novogodišnji hepening - Bar 2018” na Trgu Vladimira i Kosare, od 28. decembra 2017. do 2. januara 2018. godine.

 
Program u četvrtak 28. decembra otvaraju Barani- nastupaju KUD Jedinstvo, „Sveti Jovan Vladimir” i „Rumija” i etno grupe „Zora” i „Luča”. U petak će se publici na trgu predstaviti Anđela i Slađana Janković, Haris Babajić, Ibrahim Mekić, Savo Perović, Alen As i Orkestar Omera Hodžića i Dino Beharović. U subotu 30. decembra program počinje u podne, a nastupaju plesni studio Habanera i dječji pjesnik Rajko Joličić. Večernji sati rezervisani su za Emu Čivović, Nemanju Bogićevića, Tata Mata Band, grupu Grim, Andreu Demirović i Gulu i Katapult.
 
Posljednji dan ove godine obilježiće „Klasika u podne” (hor Antivari Musica, Aleksandra Vojvodić Jovović i Bojana Pejović). Program uoči dočeka Nove godine počinje od 21 sat i 30 minuta nastupom Akademie, dok će Barane i njihove goste u novo ljeto uvesti Marija Šerifović. Prvog dana 2108. godine, takođe od 21 sat i 30 minuta svira barski sastav Padrino Band, a nakon njih na binu izlazi Plavi orkestar.
 
Osim muzičkog dijela programa posjetioci će na Trgu Vladimira i Kosare moći da degustiraju i kupe barske specijalitete na štandovima koji će krasiti trg u novogodišnjoj noći.
 
TO Bar će u saradnji sa hotelima i turističkim agencijama pripremiti sedmodnevni, petodnevni i trodnevni aranžman koji će biti dostupan onima koji žele da novogodišnje praznike provedu u Baru.