Intervju

Mr Mitrović: Savremeni turista traži mnogo više od uobičajenog

by Željko Milović / Ivanka Leković | 08:06:2018 | 18:28:42

Mr Sanja Mitrović, vd direktorice Turističke organizacije Bar, u emisiji “Promenada” Radio Bara govorila je o aktivnostima u sklopu pripreme za što bolju sezonu.
 
Po njenim riječima, današnjom predstavljanjem u Sarajevu završavaju se promotivne aktivnosti u regionu.
 
“Pored promotivnih aktivnosti koje smo imali u zimskom  periodu, uslijedio je niz nastupa skupa sa Nacionalnom turističkom organizacijom i ostalim turističkim organizacijama na brojnim sajmovima u Evropi i okruženju. Poslije ‘Beogradskog manifesta’, promociju smo odradili u Kragujevcu, Čačku, Subotici  i Skoplju, a juče je bila promocija i u Banja Luci”, objašnjava mr Mitrović.  
 

Ističe kako svi koji rade u turizmu znaju koliko je bitno pojaviti se na sajmovima: “Jedne godine ako vas nema na sajmu i ako nije prisutan štand Nacionalne turističke organizacije i ako nije prisutna promocija Crne Gore, sljedeće godine vas već zaborave. To su sajmovi na kojima se pojavljuju naši najveći konkurenti iz regiona - Hrvatska, Bosna i Hercegovina, sad nam je konkurencija i Albanija, i ne možemo dozvoliti taj luksuz da se ne pojavimo na nekom turističkom sajmu. Najbitnije turističke agencije i turoperatori uvijek budu prisutni na sajmovima, tu se sklapaju ugovori... Uvijek idemo sa turističkom
privredom, agencije, tako i hotelijere, da nam se pridruže na sajmovima”.
 
Mr Mitrović navodi da u Bar i Crnu Goru sve češće dolaze individulaci, bolje platežne moći, sa specifičnim zahtjevima.
 

“Znate i sami da je nekada u Crnoj Gori postojala promocija masovnog turizma i da su najčešće dolazili turisti preko turističkih agencija. Međutiom, sve više u Crnu Goru i barsku opštinu dolaze individualci. A oni su jako dobro informisani. Često, kada dođu kod nas na sajam, toliko toga znaju - znaju i neka skrivena mjesta, skrivene plaže, legende... Moramo da radimo na tome da kreiramo turističke proizvode za ovaj profil turista. To više nije onaj klasični turista koji dolazi, boravi 7 do 10 dana, kupa se i ne ide nigdje. Ovaj turista, novi, savremeni, traži mnogo više. Posljednja takva grupacija bila je ona danskih bitaničara koji su došli upravo zbog činjenice da su čuli za veliki broj raznovrsnih biljnih vrsta koje rastu kod nas, od čega su mnogi i endemi, tako da smo ih vodili kroz Crmnicu, Livare, Krajinu... Moj je stav da ćemo morati biti obazrivi po pitanju masovnog turizma, i smanjiti tu potrošnju prirodnih resursa kojim zaista obiluje Crna Gora i naš grad”, ističe mr Mitrović.
 

Ona je najavila za iduću nedjelju press konferenciju na kojoj će biti saopšteno ko će biti gosti Bara u okviru manifestacije “Ljeto sa zvijezdama”, otvaranje svih turističko-informativnih biroa i rad na svim nivoima tokom sezone.
 
“Mi smo na raspolaganju svim gostima koji posjete naš grad. Za sve informacije koje su neophodne,  Turistička organizacija je tu, prisutna. Pozivam sve koji žele da na bilo koji način doprinesu da ponuda našeg grada bude bolja, interesantnija turistima, da se jave – Turistička organizacija će ih podržati u tome”, zaključila je mr Mitrović.