Intervju

Milica Stanišić Vuković: Potencijali Bara nisu iskorišćeni

by Vjera Knežević Vučićević | 14:12:2018 | 11:40:43

Iako je predsjednica Izvršnog odbora Turističke organizacije Bar Milica Stanišić Vuković generalno zadovoljna valorizacijom potencijala barske opštine, procjenjuje da je “neophodno dodatno raditi na razvojnoj strategiji u toj oblasti”.
 
BAR INFO: Jeste li s pozicije predsjednice IO TO Bar zadovoljni radom te organizacije? 
STANIŠIĆ VUKOVIĆ: Bar je prelijep grad, čiji potencijali, nažalost, nisu dovoljno iskorišćeni. Turistički potencijal Bara je ogroman i mi moramo naći način da ga iskoristimo. Turizam je veliki pokretač novih investicija, omogućava otvaranje novih radnih mjesta i nove poslovne prilike za građane, a naročito je značajan za lokalnu ekonomiju. Pored toga što direktno finansira ugostiteljstvo, saobraćaj, trgovinu, neposredno finansira i radna mjesta u svim ostalim sektorima. Potrebno je više i bolje raditi kako bi Bar postao grad iz kojeg niko ne odlazi, a u koji mnogi dolaze i rado se ponovo vraćaju. Bar je, bez obzira na sve - ne turističko mjesto već turistički grad, ali to moramo dokazivati svakog dana tokom cijele godine, a ne samo za vrijeme trajanja turističke sezone. Prekratko sam na ovoj poziciji da bih mogla da kažem da li sam ili nijesam zadovoljna. Recimo da ću sljedeće godine u ovo vrijeme moći da Vam dam konkretan odgovor.

 
BAR INFO: Koja pitanja ćete razmatrati u narednom periodu?
STANIŠIĆ VUKOVIĆ: Da bi se bolje predstavili turistima moramo da, u saradnji sa Opštinom Bar, ali i Vladom, rekonstruišemo ono sa čim se posjetioci prvo susreću kada dođu u Bar - a to su željeznička, autobuska stanica, kao i Luka Bar. U turizmu su ti prvi susreti često najbitniji.  Razmišljamo da, makar u periodu sezone, otvorimo nekoliko info-pultova koji će biti od pomoći turistima. Iako su po anketi turista, koju je TO Bar uradila tokom 2018. godine posjetioci našeg grada uglavnom zadovoljni, mi u IO nijesmo. Po toj anketi turisti su kao probleme naveli ono što mi, kao stanovnici Bara već znamo- gužve u saobraćaju, preglasna muzika, čistoća, pretrpanost plaža mobilijarom. Naše je da u saradnji sa nadležnim institucijama ove probleme riješimo za turističku sezonu koja je pred nama.
 
BAR INFO: Na šta bi, prema Vašoj procjeni, trebalo obratiti pažnju da bi učinak TO Bar bio jos bolji?
STANIŠIĆ VUKOVIĆ: Ovo je 21. vijek. Vijek interneta. Mi moramo poboljšati našu komunikaciju sa turistima na ovaj način. Recimo naš sajt, koji želi da informiše turiste je samo na crnogorskom jeziku. Nema engleskog, kao univerzalnog svjetskog jezika. Nema ruskog kao jezika kojim govori veliki broj turista koji dolaze u našu zemlju. Ova komunikacija mora biti na mnogo višem nivou nego što je to sada. Svakako da treba zadržati i klasične vidove komunikacije - bilborde, liflete, plakate, TV gostovanja i TV reklame. No, internet komunikacija mora da se podigne na viši nivo.

 
BAR INFO: Koji potencijali Bara kao turističke destinacije su nedovoljno iskorišćeni?
STANIŠIĆ VUKOVIĆ: Bar je oduvijek bio sportski grad i sa preko 270 sunčanih dana godišnje, idealno je mjesto u regionu za sportski turizam. Mislim da potencijali kojima raspolažemo nijesu dovoljno iskorišćeni. Smatram da u 2019. mi u TO moramo više napora usmjeriti ka povećanju prihoda od ove aktivnosti. Sportski turizam, osim što je dobar za imidž grada, svakako doprinosi produžetku sezone što nam je izuzetno bitno. Ukoliko želimo da ovaj segment razvijemo u skladu sa potencijalima, jedan od projekata koji treba da podržimo je i izgradnja zatvorenog bazena pored SC Topolica. U narednom periodu, pored sportskog turizma, moramo aktivnije raditi i na promociji kulturnog turizma. Kao strateški partner TO Bar svakako se nameće JP Kulturni centar Bar. Danas su pozorišna sala sa 650 sjedišta, a prije svega ljetnja pozornica sa 900 sjedišta, nedovoljno iskorišćeni. Iako to nije posao TO Bar, smatram da je u najmanju ruku nelogično da Bar nema bioskop, već da odlazimo čak u Podgoricu da bi pogledali neki film. Moramo pogledati oko sebe i vidjeti šta rade oni uspješni u Crnoj Gori i regionu. Tu prije svega mislim na Budvu. Lokacije koju svi turisti obavezno obiđu, bilo da dođu na jedan dan ili ovdje ostaju duže, jesu Stari Bar i starobarska tvrđava. Smatram da taj potencijal nije dovoljno iskorišćen. Posjetioci dođu, vide Staru maslinu, prošetaju se Starim Barom i odu... Jedno od pitanja koje i oni, ali i građani Bara, postavljaju je zašto je od svih starih gradova srušenih u zemljotresu, jedino tvrđava iznad Bara ostala neobnovljena. Taj ogromni kulturni potencijal Bara je zapostavljen, a sigurni smo da postoje mnogi fondovi koji bi nam pomogli da ovaj problem riješimo. Upravo će to biti jedan od prioriteta mog rada u Izvršnom odboru TO Bar.

 
BAR INFO:Kakva je saradnja sa opštinskim strukturama i privredom?
STANIŠIĆ VUKOVIĆ: Za sada odlična. Prije svega, ja dolazim iz privrede, a ne iz politike. Smatram da je to dobar model za TO bilo kog grada. Za sada sva vrata u opštini su mi širom otvorena. Sigurna sam da će tako biti i ubuduće.
 
BAR INFO: Kakva je saradnja sa ostalim članovima IO i koje su odluke koje ste donijeli od osnivanja?
STANIŠIĆ VUKOVIĆ: Mi smo odnedavno na ovim pozicijama. Uhodavamo se, a to ide čak i bolje nego što sam zamišljala da će biti. Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa svim naslijeđenim problemima. Da ne vjerujem da ćemo u tome uspjeti, ne bih ni prihvatila ovo mesto. I za kraj, ali ne kao posljednje i manje značajno: pred sebe ali i pred TO Bar treba postaviti visoke ciljeve, jer onaj koji ih nema, neće imati ni velike rezultate. TO Bar je radila dobro u proteklom periodu, ali time ne smijemo biti zadovoljni. U uslovima oštre konkurencije u turizmu, ne smijemo stajati, a kamoli zaostajati za drugima.